Mac’deki Verileri Silme ve Format Atma

23

Eğer Mac’inizi satmak ya da model yükseltmek istiyorsanız o zaman ilk olarak kendi bilgisayarınızdaki verileri silmeniz gerekiyor, peki ama bunu nasıl yapacaksınız?

Mac kullanıcılarının sayısı günden güne artıyor. Bunun neticesinde de, hem ikinci el Mac sayısı artıyor hem de buna bağlı olarak bu bilgisayarla alakalı gereksinimler ve öğrenilmesi gereken şeyler. Bunların başında, satmaya ya da birisine hediye etmeye karar verdiğiniz kişisel bilgisayarınızdaki kişisel verilerinizi nasıl sileceğiniz.

Mac

 

Aslında bunun iki yolu var. Birincisi doğal olarak en kolay çözüm olan format atma. Hemen söyleyelim, eğer sahip olduğunuz bir kurtarma hesabınız ve buna bağlı bulut depolama alanınız yoksa, formatla birlikte tüm verileriniz sonsuza kadar silinecektir. Ancak format, Mac devir teslimlerinde çok tercih edilmeyen bir olay. Bunun nedeni ise, birçok kullanıcının paralı uygulamalar ve programlar ve hatta oyunlar satın aldığı için cihazın bu yazılımlarla beraber daha değerli olması ve bunların silinmesi halinde cihazın cazibesini de kaybetme ihtimalinin bulunması.

O zaman ikinci yola yönelmek daha doğru olacaktır ancak öncesinde neden bu yola sevk edildiğimizi söyleyelim. Siz herhangi bir veriyi sildiğiniz zaman, bunu tamamen sildiğinizi düşünebilirsiniz ama aslında öyle olmuyor. Bu veriler dahili satanın yanında Sistem Kurtarma Yazılımında da bulunuyor ve her an geri getirilmesi mümkün. İşte bu yüzden biraz daha kapsamlı bir silme işlemi yapmanız gerekiyor. Şimdi bu adımları sıra sıra izleyelim.

  1. Adım Yedek Alın

9

1

Eğer Mac’inizin sürücüsünü silmeye kesin karar verdiyseniz, ilk olarak Time Machine uygulamasını kurun. Bu sayede tüm verilerinizi kolayca yedekleyebilirsiniz. Eğer bu konu hakkında bilginiz yoksa, Apple’ın rehberine göz atabilirsiniz.

  1. Yetkilerinizi Geri Alın

5

6

7

Bu aşamada, Mac’iniz ile Apple servislerinin tüm bağlarını koparın. Yine buradan daha fazla bilgi alarak bu aşamayı da sorunsuzca atlatabilirsiniz.

  1. Silme

2
3

Bilgisayarınızın Kurtarma sistemine erişebilmek için cihazınızı yeniden başlatın.  Daha sonra Recovery System’e giriş yapın. Bunu x menu seçeneğine tıklayıp Restart’ı seçerek yapabilirsiniz. Daha sonra ? + R tuşlarına basın ve ekranda Apple logosunu göreceksiniz.

Sonrasında ekranın alt kısmında görülen Disk Utility kısmına tıklayın. Bundan sonra ilk olarak OS X’i seçerek sil deyin. Daha sonra kişisel verilerinizi içeren sürücüyü de silin. Burada istediğiniz verileri silebileceğinizi unutmayın.

  1. Yeniden Yükle

4

Tüm kişisel bilgilerinizi sildiğinize göre artık OS X’i geri yükleme vaktiniz geldi demektir. Disk Utility kısmından Reinstall OS X deyin ve işletim sisteminizi geri yükleyin. Hepsi bu kadar.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here